Лютви Местан учредява партията ДОСТ
Лютви Местан учредява партията ДОСТ / снимка: БГНЕС, архив

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан учредява новата си партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) днес. До създаването на формацията се стигна, след като на 24 декември м.г. Местан бе изключен от ДПС.

ДОСТ е името на новата партия на Лютви Местан

Заседанието започна с българския химн и с химна на Европа.

Според организаторите във форума ще се включат хора от цялата страна. Присъстват бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали.

Очаква се да бъде избрано временно ръководство, а Лютви Местан да бъде издигнат за лидер на ДОСТ, което в превод от турски означава "приятел".

Лютви Местан учредява партията ДОСТ
netinfo

Карадайъ за партията на Местан: 401-та няма да е в повече на държавата

По силата на закона политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които образуват инициативен комитет. Той приема учредителна декларация, в която са посочени основните принципи и цели на политическата сила. Декларацията трябва да бъде публикувана най-малко в един национален всекидневник. За учредяването на партията са необходими подписите на 2500 души.

След заседанието на Инициативния комитет се предвижда насрочване на учредително събрание, на което трябва да присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права. На събранието се приема устав, избират се ръководни и контролни органи на партията. До три месеца след учредителното събрание партията трябва да се регистрира в съда, който разглежда молбата за регистрация в едномесечен срок от подаването й.

Съдът се произнася с решение в 14-дневен срок след заседанието.

Лютви Местан учредява партията ДОСТ
netinfo


ДПС: Много партии имаха мераци за електората ни, но без успех

На 24 декември м.г. Лютви Местан бе отстранен от всички постове в ДПС. Причината за това бе критика от страна на почетния председател на партията Ахмед Доган. Упрекът на Доган бе във връзка с изчетена от Местан декларация в парламента по повод свалянето на руски самолет от Турция през ноември миналата година.

Местан обяви намеренията си за създаване на партията си по-рано този месец. Тогава отстраненият от ДПС политик отрече твърденията, че ДОСТ е протурска партия. И обясни тези „внушения" с желанието да му бъдат създадени проблеми с „инструментариума на българската държава и той да вземе на прицел новата партия".